Vlaamse registratierechten van tien naar zeven procent!

Particulieren die in de toekomst een huis kopen, betalen minder registratierechten. De Vlaamse regering besliste om het onderscheid tussen ‘klein’ en ‘groot’ beschrijf (respectievelijk vijf en tien procent registratierechten) af te schaffen. In de plaats komt er een vast registratietarief van zeven procent.

Bovenop die regel geldt er een vermindering van registratierechten van 5.600 euro voor bescheiden woningen, die minder dan 200.000 euro kosten (220.000 euro voor woningen en appartementen in de kernsteden of de Vlaamse rand rond Brussel). Zij krijgen een vrijstelling voor de eerste schijf van 80.000 euro waardoor de registratierechten zelfs onder het tarief van vijf procent duiken.

Wie binnen de vijf jaar na aankoop een renovatie uitvoert die de verwarming, koeling of luchtcirculatie volledig vervangt en minstens 75 procent van de buitenschil (na)ïsoleert, krijgt eveneens een verminderde berekening van registratierechten. Hij of zij betaalt in plaats van zeven maar zes procent registratierechten. Aangevuld met een vrijstelling van 4.800 euro bij een bescheiden woning.

Dankzij de verlaagde berekening van de registratierechten – van standaardtarief tien procent naar zeven procent – bepaalt het kadastraal inkomen (KI) niet langer de registratiekosten. De voorwaarden die gelden voor het huidige ‘abattement’ (vrijstelling van registratierechten op de eerste schijf van 15.000 euro van het aankoopbedrag) blijven wel van kracht. M.a.w. het gaat om de enige woning en de koper gaat er binnen de twee jaar wonen. Voor elke volgende woning of een ander vastgoed blijft het tarief tien procent.

Met deze vermindering van registratierechten, wil de Vlaamse overheid een maximaal aantal mensen de kans te schenken een eigen woning of appartement te kopen. De nieuwe berekening van registratiekosten gaat nog voor de zomer van kracht. De datum van de compromis bepaalt of de woning onder het oude of het nieuwe registratiesysteem valt.

Contacteer ons voor meer inlichtingen.

Bron : https://www.tijd.be/netto/vastgoed/Snel-uw-droomhuis-kopen-of-even-wachten/9967880