Nieuwbouw met verlaagd BTW tarief na afbraak oude woning

Oude woning kopen, verlaagd BTW tarief

Bij het verbouwen van een oude woning kunnen de kosten vaak hoog oplopen. De investering om zo’n huis aan te kopen, te moderniseren en energiezuinig te maken, kan vaak groter zijn dan een nieuwbouw.

Toch zijn er heel wat verkrotte huizen in Vlaanderen die te koop komen te staan en naar vernieuwing snakken. Bovendien is de zoektocht naar een geschikte bouwgrond vaak tevergeefs. Dus investeren in deze woningen is een noodzaak.

Daar is ook Vlaams minister van Energie Bart Tommelein van overtuigd. Maar in plaats van deze energievretende woningen te renoveren, is het volgens hem aangeraden deze huizen volledig af te breken en te vervangen door een nieuwe, energiezuinige woning.

Wanneer een huis toe is aan een nieuw dak, nieuwe ramen, deuren en een volledig nieuw verwarmingssysteem, is het volgens Marc Dillen van de Vlaamse Confederatie Bouw absoluut de moeite om na te denken over nieuwbouw. Daar moet je ook de voordelige energiefacturen bij tellen en dan is volgens Dillen de keuze snel gemaakt.

Om deze praktijk aan te moedigen, voerde Tommelein al een verlaagd BTW-tarief in van 6%, in plaats van 21% in steden als Antwerpen, Gent en Leuven.

Vermits de regelgeving een succes blijkt, onderhandelt hij momenteel in de Vlaamse regering om dit uit te breiden naar heel Vlaanderen toe. Dit type ‘verouderde woningen’ vind je namelijk in heel Vlaanderen en niet alleen in de steden, vindt ook de bouwsector.

Bron: Het Nieuwsblad

Bent u op zoek naar een woning? Bekijk hier ons aanbod.