Lage rentevoet doet herfinancieren

Lage rentevoet doet herfinancieren

Sinds het losbarsten van de financiële crisis is de rentevoet stelselmatig gedaald. Na de Brexit staat deze echter zo laag dat het klimaat erg gunstig is om een woonlening aan te gaan. Bovendien laten de Belgen nu massaal hun woonkrediet herbekijken, sommigen zelfs al voor de tweede of derde keer.

“Hoewel vorig jaar al heel veel mensen hun lening lieten herfinancieren, zien we er nu opnieuw veel terug door de extreem lage rente”, zegt Luc Populier, financieel directeur van KBC. De bank ziet het aantal herzieningen opnieuw met 30% stijgen in het tweede kwartaal.  4.000 klanten zouden zelfs gratis lenen door een variabel woonkrediet met rente van intussen 0%.

Voor de banken is deze lage rentevoet niet zo’n goed nieuws. Hun langetermijnsinkomsten krijgen hierdoor een flinke deuk. Hoewel ze op korte termijn heel wat wederbeleggingsvergoeding (3 maanden rente) innen. Deze staat echter niet in verhouding met de toekomstige verliezen, volgens Populier.

Toch gaat de regering niet in op de vraag van de banken om de wederbeleggingsvergoeding op te trekken naar 6 maanden. KBC maakt immers het eerste halfjaar nog een winst van 1,1 miljard euro.

Bron: Het Nieuwsblad

Bent u op zoek naar een woning? Bekijk hier ons aanbod.